Rakenteiden ilmatiiviyden parantaminen
Rakenteiden tiivistäminen parantaa asumisen viihtyisyyttä ja energiatehokkuutta. Kun ilma saadaan vaihtumaan rakennuksessa hallitusti tulo- ja poistoilmaventtiilien kautta satunnaisten rakenteiden vuotokohtien sijaan, myös ilmanlaatu paranee oleellisesti. Tyypillisiä toimenpiteitä ovat korvausilmaventtiileiden asentaminen, ikkunoiden ja rakenteiden muiden vuotokohtien tiivistäminen. Katso ohjeita Oulun rakennusvalvonnan tiiveyskorjauksen ohjekortista.
Ilmanvaihdon energiatehokkuus
Ilmanvaihto on suurin yksittäinen rakennuksen energiatehokkuuteen vaikuttava tekijä sekä tärkeää myös asumisterveyden ja viihtyisyyden kannalta. Tutustu ilmanvaihdon energiatehokkaaseen ja terveelliseen järjestämiseen Motivan Energiatehokas ilmanvaihto -oppaan kautta sekä HSY:n Ilmastoinfon tasapainotatalo.fi -sivuilta.
Sopivat lämpötilat
Yksi aste matalampi lämpötila tarkoittaa 5 % pienempää energiankulutusta ja toisinpäin.
Lämmityksen energiatehokas järjestäminen taloyhtiössä
Tiesitkö, että yhtä astetta matalampi lämpötila tarkoittaa 5 % pienempää energiankulutusta ja toisinpäin? Usein taloyhtiössä toisissa asunnoissa hikoillaan samalla kun toisissa palellaan. Kyseessä voi olla epätasapainoinen lämmitysverkosto. Tutustu taloyhtiön lämmitysjärjestelmän energiatehokkaaseen käyttöön HSY:n Ilmastoinfon tasapainotatalo.fi -sivustolta ja Motivan lämmitysverkoston perussäätö -sivuilta sekä taloyhtiöiden energiaeksperttien materiaaleista.
Vesikalusteiden virtaamien säätö
Lämpimän veden kautta voi valua viemäriin jopa viidennes koko taloyhtiön käyttämästä lämmöstä. Vuotavien vesikalusteiden korjaaminen, hanojen virtaamien saattami-nen suositusten tasolle ja kulutuksen mukainen huoneistokohtainen vesilaskutus ovat merkittävimpiä ve-denkulutusta vähentäviä tekijöitä. Tutustu aiheeseen tarkemmin Motivan sivuilta.